Door Marjet Maks
De Engelse textielkunstenaar Claire Benn werkt heel abstract en terughoudend en altijd gebaseerd op de natuur. Er gaat een verstilling van haar werk uit, wat mij erg aanspreekt.
Ze gebruikt met sojamelk gebonden aardepigmenten op linnen en bewerkt dat met sobere steken. Ik ontdekte dat ze ook online-workshops geeft en heb me vorig jaar aangemeld.
Verven met aardepigmenten
Het natuurlijke proces van verven met aardepigmenten en sojamelk is veel simpeler dan het lijkt en vooral, je hebt geen gedoe met milieubelastende verven. Ik woon in Zuid-Spanje, in een gebied met prachtige aardekleuren, veel roest en okertinten. Met een vijzel heb ik de aarde tot poeder gemalen. Maar ik heb er ook wat andere kleuren bijgekocht, zoals oranje, blauw en groen.
Het gaat als volgt: Zet 50 gram sojabonen een nacht in de week, spoel af en voeg een halve liter water toe. Met een staafmixer maal je de geweekte bonen tot pulp, giet alles door een doek in een pan en herhaal het proces met nog een halve liter water. Gooi de pulp op de composthoop, of geef het aan je hond. Mijn honden vinden het heerlijk.
Waarom soja?
Soja is de boon met het hoogste proteïnegehalte van alle peulvruchten en daardoor heel geschikt als binder. Sojamelk uit een pak werkt niet, omdat het verhit is geweest.
Met de sojamelk prepareer je eerst je stof die op een plastic vel ligt. Vervolgens moet de stof drogen. Het is handig om meerdere lappen tegelijk te prepareren. Je kunt op droge of vochtige stof werken, dat levert verschillende resultaten op.
Voor de verf voeg je aan 100 ml sojamelk een of twee theelepels pigmentpoeder toe.
(of meer, afhankelijk van de kleurintensiteit die je wenst).
Met een brede kwast werk je de vloeibare ‘verf’ in de stof. Je kunt patronen creëren door er bijvoorbeeld een lapje jute of kant met een textuur onder te leggen, die de pigment opzuigen zodat je een andere kleurintensiteit krijgt op die plek. Of met tape stukken afdekken, waar dan geen verf komt. Je kunt vele lagen toevoegen, maar tussendoor moet de stof drogen. Als je tevreden bent met het resultaat, behandel je je lap nogmaals met sojamelk om het te fixeren. Daarna moet je het een maand laten hangen zodat de proteïne het pigment insluit. Pas dan kan je gaan borduren.