Door Joke Hardenbol

In oktober ga ik een workshop Junk journal van textiel geven bij de Lakenquilters in Leiden.
Als voorbereiding daarop moet ik zelf ook zo’n boek maken dat ik als voorbeeld kan gebruiken, want de 2 boeken die ik eerder had gemaakt zijn verkocht. Een Junk journal is een boek dat is gemaakt van “Junk” (is afval), dus van restjes stof en oude kleding in het geval van textiel en van oude tijdschriften, boeken uit de kringloop enz. in het geval van papier.
Hoewel ik het afgelopen jaar vooral bezig ben geweest met papieren Junk journals moet ik nu dus met textiel aan de slag.
Sommige dingen zijn dan lastiger, want textiel laat zich niet zoals papier makkelijk vouwen. Dat betekent dat een aantal van de mapjes uit de papieren Junk journals niet mogelijk zijn voor het textielboek of in ieder geval niet op die manier. Dus daar moet ik oplossingen voor bedenken.

De linkerpagina is simpel, een bandje, dat kan zowel van papier als textiel. Rechts is lastiger. Van papier is het een kwestie van knippen en plakken, maar nu moet ik het buitenste halfronde deel wel vastmaken aan het vakje eronder, maar niet door en door, want anders kan er niets meer in. De oplossing vind ik in de vorm van een veiligheidsspeldje.

Deze was makkelijk, links een kleine collage en rechts een opgestikt half rondje met een open bovenkant zodat er iets ingestoken kan worden.

Hier ook weer een bandje links, maar versierd met een stapeltje op elkaar gestikte cirkels en rechts een mapje dat in het geval van papier gevouwen zou zijn, maar nu bestaat uit 2 driehoeken van textiel die gedeeltelijk over elkaar genaaid zijn.

Deze is simpel op beide pagina’s is een vierkantje gestikt van als “zakje” fungeert voor boekjes die erin gestoken worden.

Deze pagina’s zijn alleen collages, geen vakjes.

Uiteraard heeft het boek nog veel meer pagina’s, maar dat zou teveel worden voor deze blogpost.
Ik heb een You Tube kanaal waar ik elke week filmpjes plaats en daar zal als het boek af is ook een filmpje komen waarin alle pagina’s te zien zullen zijn.

https://www.youtube.com/channel/UC9MPJQ3eTFiXk-Due6iu10A

Categorieën: BerichtenBlog